1 Tem 2014

Meyan Şerbeti (Meyanbalı) Yapımı

Şanlıurfa'nın yöresel şerbeti meyan şerbeti (biyambalı)...
    
 İftar sofralarının olmaza olmazı meyan şerbeti veya meyan balı, yaz aylarının en serinletici içeceklerinden biridir.  Şanlıurfa'da halk arasında biyambalı olarak bilinir. Hamilelerin, emziren annelerin, yüksek tansiyon hastalarının içmemesi gerekir. Fazla içildiği zaman ödem, yüksek tansiyon ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. 

Bunun dışında idrar söktürücü, balgam söktürücü, ateş düşürücü, sivilce, sedef hastalığı, grip, nezle, hazımsızlık, kabızlık, mide ülseri, egzama, baş dönmesi, siroz ve ağız yaraları gibi birçok hastalığa karşı kullanılabileceği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.



Malzemeler:

bir tutam meyan kökü (aktarlarda bulabilirsiniz)
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
su

Yapımı:

Meyan kökünü ve tarçını bir kaba koyup üzerini geçecek kadar su ekleyin. Bir veya bir buçuk saat dinlendirin. Tadını, rengini ve kokusunu verecektir. İyi dinlenmediği takdirde toprak gibi kokar. Tülbent yardımıyla süzün. Süzme işlemini iki kez yapın. Şeker kullanmaya gerek yok tadı zaten tatlıdır. Kıvamı koyu ise üzerine bir miktar daha su ekleyip buzunu atın. Kıvamı koyu olunca şerbetiniz tad olarak ağır ve biraz acımsı olur.


  

Hayırlı Ramazanlar...Bol bereketli iftarlar...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder