24 Kas 2013

Pekmezli Aşure

     Malumunuz Muharrem Ayı'ndayız. Her yıl 10 Muharrem'de yapardık aşuremizi ama maalesef annemin rahatsızlığı dolayısıyla bu yıl gecikti. Annem sonunda dayanamadı hasta haliyle kalktı aşuremizi yaptı.

     Bizde aşure pekmezle yapılır. Sütle ve suyla yapılanını da yedim ama pekmezli daha lezzetli oluyor bence. Yapmanızı tavsiye ederim.

    Pişirilirken bereketli olması için Yasin-i Şerif okunur ve altı kapatılınca üzerine "Allah" lafzı yazılır.

Malzemeler:
Piştikten sonra henüz tenceredeyken yazdım
  • 3 kase döğme (aşurelik buğday)
  • 1 kase börülce
  • 1 kase nohut
  • 1 kase ceviz
  • 2 kase kuru incir
  • 1 kase bakla
  • 1 kase çekirdeksiz kuru üzüm
  • 3 kilo pekmez
  • 1 kilo toz şeker
  • 2yemek kaşığı susam
  • 2 yemek kaşığı çörekotu
Süslemek İçin:
  • Antep fıstığı
  • Ceviz
  • Nar
  • Susam
  • Çörekotu
Yapılışı:
  •  Döğme, börülce, nohut, bakla, üzüm ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatılır.
  • İlk olarak bakla iyice pişirilir.
  • Daha sonra nohut ve börülce eklenir ve bunlar da iyice pişirilir.
  • Ayrı bir tencerede döğme (aşurelik buğday) patlayana kadar pişirilir ve diğer tarafta pişmekte olan bakla, nohut ve börülcenin üzerine eklenir. Yarım saat kadar daha pişirilir. (Bu malzemelerin çok iyi pişmesi gerekiyor. Aksi halde pekmez eklenince sertleşecektir.)
  • Bu malzemeler birbiriyle özdeşleşince içerisine üzüm ve dört parçaya böldüğümüz incir eklenir, pişirmeye devam edilir.
  • İncir ve üzüm de pişince pekmezi ilave edilir. Pekmezin kokusunun gitmesi için yarım saat daha kaynatılır. Bu aşamada şeker de ilave edilir.
  • Altı kapatılır içerisine ceviz, susam ve çörek otu eklenip son bir defa karıştırılır. Servis kaplarına alınır ve süslenir.
     Not:   *Ölçü olarak kullandığımız kase iki su bardağına denk geliyor.
             *Ölçüleri isterseniz azaltabilirsiniz. Biz çoğunu dağıttığımız için bu ölçüleri kullandık.
             

2 yorum :

  1. Asureyi cok severim, pekmezli hic yemedim tadini merak ettim, ellerinize saglik canim. Annenede cok gecmis olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Allah razı olsun.
      Ben de çok severim aşureyi, denemeni tavsiye ederim. bence aşureye pekmez daha çok yakışıyor

      Sil