20 Tem 2013

Yöresel Lezzet: Yumurtalı Çiğ Köfte

     Dünkü iftar menümüzde yumurtalı çiğ köfte, kıymalı söğülme ve bostana vardı. İçecek olarak meyan şerbeti vardı. onun nasıl yapıldığını paylaşsam mı paylaşmasam mı kararsız kaldım.  Çiğ köfte ile söğülme yan yana pek olmasa da insanın canı isteyince oluyor. Diğerlerini Allah'ın izniyle daha sonra paylaşacağım. İlk Köfteyle başlamak istedim. Urfa'da çiğ köfteye kesinlikle biber salçası koyulmaz ve ıslatılarak yoğrulmaz. Zaten işin püf noktası bu. Annem köfteyi yazın su almadan domatesle yoğurur. 

Malzemeler:
4 çay bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı isot (pul biber)
1 orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
4 domates (isterseniz domates yerine su ile yoğurun)
1 yemek kaşığı domates salçası
4 yumurta
zeytin yağı+tereyağı (isteğe bağlı)
tuz
tarçın
kekik 
maydanoz (kış aylarında ek olarak taze soğan ve sarımsak)
marul
nane
semizotu
turşu


Yapılışı:
Domatesler minicik doğranır. Bulgur, isot, salça, baharatlar, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış soğan ve doğradığınız domateslerin bir kısmı güzelce karıştırılır.

Ara ara domates alınarak yoğurmaya devam edilir. Bu işlem köfte tutana kadar devam eder. (Bulgur artık sert değilse köfte tutmuş demektir.) 
Köfteniz eğer kuruysa çok az su alın ve ince ince kıyılmış maydanozu ekleyip maydanozu çok ezmeden altını üste getirerek karıştırın.(taze soğan ve sarımsak ince ince kıyılarak bu aşamada eklenir). Yeşilliği eklerken bir taraftan da kızmış yağa çırptığınız yumurtaları döküp pişmesini bekleyin. Pişirdiğimiz yumurtayı köfteye ekleyelim ve yumurtaları ezmeden, yumurtayı ve yağı her tarafa gelecek altını üste getirerek karıştıralım.



Son olarak tabaklara paylaştıralım. Dilerseniz küçük küçük sıkım yapın. Marul, nane, semizotu ile servis yapın.

       

      AFİYET OLSUN!








2 yorum :

  1. Urfada genelde avuçla koyuyorlar tabaklara. O el izi çıkacak illaki :)
    Yumurtalı çiğköfteyi etlisine tercih ederim. Çok beğenmiştim yediğimde.
    Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Benim de tercihim yumurtalıdan yana
    Evet, hatta bazen sıkım yapmak istersek babam kızar köftenin usulü böyle niye değiştiriyorsunuz der.

    YanıtlaSil