26 Tem 2013

Yöresel Lezzet: Kıymalı Söğülme & Bostana

      Bir önceki yazımda belirttiğim gibi söğülmenin ve bostananın da tarifini veriyorum. Söğülme közlenmiş patlıcan ile yapılan bir yemektir. Başka yörelerde başka isimlerle anılıyor olabilir. Üzerinde et olduğuna bakmayın, hafif bir yemektir. Dilerseniz etsiz de yapabilirsiniz. Sadece tek yapmanız gereken servis yaparken üzerine kızmış tereyağı+zeytinyağı gezdirimeniz.


Söğülme İçin Malzemeler:
10 adet közlenmiş patlıcan
7-8 diş sarımsak
tuz
250 gram az yağlı kıyma et

Yapılışı:
Közlenmiş patlıcanlar soyulup doğranır ve iyice ezilir. Tuz ve rendelenmiş sarımsaklar eklenip iyice karıştırılır ve tabaklara alınır. Kıyma etin üzerine yarım çay bardağı kadar su eklenir ve suyu çekene kadar pişirilir. Dilerseniz biraz zeytinyağı ekleyebilirsiniz.





Bostana, çiğ köfte, söğülme, içli köfte ve patlıcan kebabı gibi yiyeceklerin yanına yapılan soğuk ve sulu bir salata çeşididir.


Bostana İçin Malzemeler:
1 adet salatalık
1 adet büyük domates domates
2 adet taze biber
1 kuru soğan (kışın 3-4 ince dal taze soğan/sarımsak eklenir)
Yarım demet maydanoz
Semiz otu
Küçük bir parça kırmızı lahana
Nar ekşisi (yoksa limon tuzu)
tuz
pul biber
kuru veya taze nane

Yapılışı:
Bütün malzemeler yıkanır, kabuğu soyulması gerekenlerin kabukları soyulur ve doğranabildiği kadar küçük doğranır. Pul biber, tuz, nar ekşisi, nane eklenip kaşıkla karıştırılır. Çok az su ve buz da eklenince arık salatanız hazır.


2 yorum :

  1. ellerine sağlık blogdaşım.bloguma hoş gedin zaman geçmeden iadeyi ziyerete geldim.Ama içimde sanki bir his hemşeriymişiz gibi geliyo :)
    yemekler birbirine benziyo.nerelisin?
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun teşekkür ederim. Hmm olabilir, ben Urfa'lıyım ya siz?
      Benden de sevgiler...

      Sil