15 Haz 2013

Yöresel Lezzet: Peynirli Katmer

Tatlı mı tatlı bir tarif. Şanlıurfa'ya ait bir tatlı peynirli katmer. Dışı kıtır kıtır, içi yumuşacık şerbetli bir tatlı türü.
Baklavalık yufkayla da yapılabilir. Hatta baklava hamurunun aynısı ama benim vereceğim tarif annemin tarifi.
Açmak istemezseniz veya açmayı bilmiyorsanız baklavalık yufka kullanabilirsiniz. 


Malzemeler:
Un  (aşağı-yukarı 4 su bardağı)
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım çay kaşığı karbonat
süt (yoğurmak için)
yarım çay kaşığı tuz
un+nişasta (açmak için)

İçi için:
Yağlı beyaz peynir

Üzeri  için:
250 gram Eritilmiş Tereyağ

Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
birkaç damla limon suyu

Hamuru yoğurun, ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp dinlendirin. Daha sonra nişasta yada nişasta+un karışımıyla incecik açık. Daha sonra fotoğrafta görüldüğü gibi tepsinizin ölçüsüne göre kesin.


Tepsiye 4 yufka yerleştiriyoruz. Kestiğimiz yufkaların yanlarından artan parçalarının yarısını da diziyoruz. 



yufkaların üzerine peyniri boşluk kalmayacak şekilde yerleştiriyoruz.
 Kalan yufka parçalarını peynirin üzerine diziyoruz. Sağlam olan 4 yufkayı en üste diziyoruz.


 Dilimleyip üzerine erittiğimiz tereyağını gezdiriyoruz. (biz yarın çay bardağı kadar sıvıyağ ile karıştırdık)

 175 derece ısıtılmış fırında altı-üstü kızarana kadar pişirin (yaklaşık 45 dakika).  Soğuyunca üzerine sıcak şerbeti dökün. Dilerseniz üzerini fıstıkla süsleyip servis yapın.



         Afiyet Olsun....

  Yeni fark ettim biraz yamuk kesmişim, şerbetini döktükten sonra da çekmemişim.




5 yorum :

  1. Merhabalar,
    Bloğunuzun yeni takipçisiyim. Çok beğendim paylaşımlarınızı. Sizi izlemeye aldım.
    Bana da beklerim. http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Güzel paylaşımlarda tekrar görüşebilmek dileği ile,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz.
      teşekkürler. bende uğrarım bir ara

      Sil
  2. Cok lezzetli duruyor. Eline saglık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim annem yaptı ama...

      Sil